Waarom kalk strooien in de tuin en in welke periode

Gepubliceerd op 28 januari 2020 om 13:50

Planten groeien niet vanzelf en het is niet vanzelfsprekend dat planten gezond blijven. Om de ideale situatie voor de plant te creëren is het van belang dat de groeivoorwaardes in balans zijn.

Denk hierbij aan voldoende water en zuurstof, voldoende licht en warmte en niet te vergeten voeding. Belangrijke onderdelen voor een gezonde bodem zijn: bodemstructuur, voeding en zuurtegraad. De juiste bodemstructuur zorgt ervoor dat de grond voldoende waterdoorlatend is in natte periodes maar ook voldoende vocht kan bufferen in droge periodes. De juiste voeding zorgt ervoor dat de planten te allen tijde voldoende energie hebben om zicht te verweren tegen stressmomenten. De pH/zuurtegraad is belangrijk omdat dit bepaald of de voeding(voedingsstoffen) goed opgenomen kunnen worden door de plantwortels. In dit artikel gaan we verder in op de effecten van kalk en waarom kalk zo belangrijk is.

 

 

Eigenschappen van kalk:

  • Calcium en (magnesium) voeden
  • pH verhogend
  • Bodemstructuur verbeteren op zware kleigronden


Hoe kun je pH/zuurtegraad reguleren?

De grond heeft van nature een bepaalde zuurtegraad, dit ontstaat in de loop der jaren. De pH kan worden verhoogd door het strooien van kalk, de hoeveelheid kalk bepaald de verhoging van de pH. Ook al is de pH van de bodem op het juiste peil is, is het toch nodig om jaarlijks kalk te strooien. Door de omzetting van voedingstoffen (mineralisatie) in de bodem daalt de pH jaarlijks met ongeveer 0,1-0,2. Wanneer er jarenlang geen kalk gestrooid wordt zal de pH een laag niveau bereiken. Hierdoor kunnen de meeste planten geen voeding meer opnemen en worden ze vatbaarder voor ziektes en schimmels. De meeste planten hebben graag een pH(k-Cl) waarde van 5,5-6,0, daarnaast zijn er zuurminnende planten, Rododendron of Hortensia, die liever een zuurdere grond hebben. Er zijn ook kalkminnende planten, deze hebben graag kalk en een wat hogere pH, denk hierbij aan Buxus en Lavendel.
Door jaarlijks een kleine gift te strooien bij de juiste planten zullen de planten weerbaarder zijn tegen ziektes en schimmels.

Calcium of magnesium voeden?

Als de pH in de tuin goed is maar op het grondmonster blijkt dat calcium of magnesium (of beide) aan de lage kant zitten, dan kunnen deze elementen aangevuld worden. Door een kleine gift (<10kg) Groen-kalk® of Zeewierkalk te geven zal de pH niet stijgen maar zal er wel calcium of magnesium beschikbaar zijn voor de planten.


Structuur verbeteren op kleigronden

Zware kleigronden hebben de natuurlijke eigenschap om snel dicht te slaan, dit is nadelig voor de groei van planten. Met behulp van kalk kan de bodemstructuur worden verbeterd . Klei bestaat uit zogenaamde plaatjes en deze plaatjes plakken snel aan elkaar. Calcium is een groot molecuul (en opzichte van bijvoorbeeld kalium) en zal zich tussen deze plaatjes plaatsen omdat het positief geladen is. Hierdoor kunnen de kleideeltjes niet meer aan elkaar plakken en ontstaat er meer lucht in de bodem.


Welke kalk en in welke periode strooi je die?

Er zijn verschillende soorten kalk, bijvoorbeeld zachtere en hardere kalken. De eigenschappen ontstaan bij de oorsprong. DCM heeft twee kalksoorten die geschikt zijn voor de tuin: DCM Groen-kalk en DCM Zeewierkalk. DCM Groen-kalk is een kalksoort die ook magnesium bevat, dit heeft vaak een positieve invloed op de kleur van het gazon. DCM Zeewierkalk bevat alleen calcium, deze kalksoort is tevens veel zachter en lostsnel op. Met DCM Zeewierkalk kunt u calcium als voeding geven en zeer snel de pH verhogen. Wanneer u beschikt over een bodemanalyse, kan op basis hiervan gekozen worden welke kalk het meest geschikt is voor de situatie. .

“Calcium is immobiel, dus strooi kalk op tijd in de winterperiode zodat in het voorjaar het calcium beschikbaar is”

Doseringen en toepassingen

Strooi DCM Groen-kalkvanaf november tot eind januari. Deze kalk heeft 1,5- 2 maanden nodig om goed op te kunnen lossen.
Strooi DCM Zeewierkalk van eind januari tot eind Maart. Deze kalk heeft ongeveer 2 weken nodig om op te lossen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.