Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een dak waar sedum overheen groeit. Okee maar is dat dan niet simpel gezegd??

 

Natuurlijke daar heb je helemaal gelijk aan!! Om te beginnen wat is sedum? Sedums zijn vetplanten, deze plantjes nemen vocht op in hun bladeren en zijn ze zo sterk dat ze tegen enkele weken warmte en droogte kunnen. Natuurlijke hebben we in Nederland niet alleen maar droogte maar ook tijden van regen, dit maakt geen probleem als er maar een goede afvoer voor regenwater is. Want als uw sedumdak helemaal vol water stroomt en niet afgevoerd kan worden, verdrinken de vetplantjes iets wat je zeker niet wilt. Of bij te veel water op je sedumdak is er een kans dat er mos tussen je sedum gaat groeien en dat willen we zeker niet.

Sedum tray

Je kan deze sedum in verschillende soorten krijgen. Er zijn 250 verschillende sedum plantjes verkrijgbaar. Het sedum groeit vrijwel overal goed op, ook op het dak van uw huis, tuinhuis, schuur of uw fietsenstalling met overkapping. Leggen wij  dan zo het sedum op het dak? Nee, daar komen toch een paar extra werkzaamheden en materialen bij. Voor dat wij het sedumdak kunnen aanleggen is het belangerijk om te weten dat u dak wel stevig genoeg is. Waarom?? Omdat er aan het sedum dak per vierkante meter, wel een aantal kilo's vast aanzit.

Als wij weten of uw dak stevige genoeg is kunnen wij het sedumdak aanleggen. Hebben wij dan genoeg aan sedum plantjes?? Nee, zoals wij al eerder zeiden komt er veel meer bij kijken zoals; beschermfolie, drainage mat en daksubstraat ook dit komt er allemaal op uw dak.

 

(In de video hieronder kunt u zien wat een sedum dak is en inhoud voor een kleine sfeer impressie!!!)

Waarom een sedumdak??

Een van de voordelen van sedumdakken is dat de levensduur van de dakbedekking word verhoogt. De temperatuurschommeling van het dak word verkleind en word het effect van zonlicht en regen weggenomen. Bij gewone daken zonder sedum kunnen die temperaturen zeer sterk oplopen. De hoogste temperaturen op zwarte daken liggen boven de 70 graden Celsius!!

Ook heeft een sedumdak een geluidsdempende werking, hierdoor heeft men niet alleen binnenshuis veel minder last van verkeersgeluiden en andere geluiden in de omgeving, maar wanneer er veel sedumdaken zijn, zouden die omgevingsgeluiden voor een deel geabsorbeerd worden en zou het geluid ook buiten het huis verminderen. De isolatie tegen geluiden vanuit de lucht wordt groter bij een toenemende massa van het groendak.

De isolatie tegen geluiden zoals hagel en regen, wordt zelfs bij beperkte diktes aanzienlijk beter. Ook de weerkaatsing van geluiden wordt beperkt. Een sedumdak zorgt ervoor dat de dakbedekking zeker twee tot drie keer langer mee gaat. Dus hebben wij voor u de voordelen van een sedumdak nog een keer op een rijtje gezet hieronder!!

  • Geluidsisolerend
  • Verhoogt de levendsduur van het dak
  • Bescherming tegen regenwater
  • Thermisch isolerend
  • Esthetisch mooi
  • Milieuvriendelijk

Wist je dat verschillende gemeentes al subsidies geven voor het aanleggen van een sedumdak?? Inmiddels intresse gekregen?? Neem dan snel contact met ons op voor vrijblijvende informatie of een vrijblijvende offerte.

Of bel 06 - 23770606