Tuin trends 2022

Gepubliceerd op 1 maart 2022 om 10:11

 

Doordat we tegenwoordig veel tijd thuis doorbrengen, ligt de nadruk meer op de inrichting van onze woon- en buitenruimtes. De buitenruimte is dan ook een verlengstuk van de woonkamer geworden. Want hoe fijn is het om tijdens de lunch een frisse neus te halen in je eigen bloeiende tuin of op je mooi ingerichte balkon? Laat je inspireren door de drie tuintrends van 2022 en maak jouw buitenruimte nog gezelliger!

Trend 1: Wellness Bubble 

 

 

 

Thuis doen we niets liever dan relaxen. We steken graag energie in onze gezondheid en leefomgeving. Binnen deze trend zien we veel zachte tinten en ronde vormen, open beplanting en natuurlijke omheining. Het kleurenpalet bestaat voornamelijk uit pastel- en aardetinten, zoals lichtgroen, zachtgeel, lila en beige. Dit helpt ons te ontspannen. 

Welke beplanting hoort hierbij? 

 

Voor een frisse uitstraling kiezen we een Aloë Vera. Deze indrukwekkende plant straalt rust uit, heeft weinig verzorging nodig en heeft daarbij een helende werking. De lavendelplant en de eucalyptus mogen ook zeker niet ontbreken in het wellness-thema. Dankzij de heerlijke geuren waan jij je direct in een luxe spa. Een mooie bijkomstigheid is dat de geur van eucalyptus muggen verdrijft. Zo kun je ongestoord genieten. 

Siergrassen, zoals de pampas of slangenbaard hebben een verzachtende uitstraling. Combineer ze met verschillende bloemen van verschillende hoogtes en creëer zo een interessant geheel. Siergrassen zijn op hun mooist in het najaar. Door planten met verschillende bloeiperiodes te combineren, kun je het hele jaar door genieten van een prachtige buitenruimte.  

Bamboe straalt kracht en rust uit. Deze planten kun je gebruiken als haag om de tuin mee af te schermen van de drukke buitenwereld. Neem bijvoorbeeld de Fargesia, dit is de perfecte haagplant voor jouw relaxte tuin. 

 

Tuinaccessoires 

Voor de aankleding van je buitenruimte kun je uitgaan van zachte vormen, lichte kleuren en natuurlijke materialen. Denk aan potten in natuurtinten en met afgeronde hoeken of rieten manden.  

Trend 2: Bright & Breezy 

 

 

 

We hebben meer dan ooit behoefte aan onbezorgd genieten. En waar kun je dat beter dan in een vrolijk gekleurde tuin? In dit thema zien we tuinen met weinig lijnen, maar meer een bonte verzameling aan bloeiende planten en bloemen. Het hoeft allemaal niet zo geordend en perfect - minder zorgen, meer genieten! 

Welke beplanting hoort hierbij? 

 

Felgekleurde borders en potten met veel (snij)bloemen en planten is waar deze trend voor staat. Een lust voor het oog! En nog leuker: niet alleen jij wordt hier blij van, ook de bijen en de vlinders zullen je dankbaar zijn.  

Voor een wow-effect kun je bloembollen planten, let daarbij wel op de bloeiperiode. Gooi ze uit de losse pols in je border en waar ze landen worden ze in de grond gestopt. Of je kiest voor groepjes bij elkaar. We variëren met soort, kleur en hoogte om het speelse gevoel vast te houden.  

Borderpakketten zorgen voor gemak en tegelijkertijd voor een spectaculair stukje buiten. We kiezen voor een bonte verzameling aan bloeiend groen die jij alleen maar in de grond hoeft te zetten. We vullen het geheel op met de knalgele of knalroze zonnehoed en meerdere bodembedekkers, zoals Calystegia  en kruipphlox.  

De lelie doet dit thema echt eer aan. Met zijn prachtige vormen en kleuren is het een mysterieuze verschijning. Lelies zijn goed te gebruiken als snijbloemen. Zo kun je jouw woonkamer ook nog opfleuren met groen. 

Voor het laatste beetje positieve energie plaatsen we meerdere bloempotten bij elkaar waar we felgekleurde bloeiende planten inzetten gecombineerd met groenblijvers.  

 

 

Tuinaccessoires 

 

Nieuwe ontwikkelingen en innovaties hebben ook invloed op je interieur, zo ook op groen. Er is steeds meer mogelijk. Denk aan combinaties die je voorheen misschien niet zo snel zou kiezen en nu trending zijn: bloempotten met rotan, webbing of met een speelse bewerking. Het kleurenpalet bestaat uit vrolijke en krachtige tinten, zoals blauw, roze en oranje afgewisseld met fellere accenten. Deze trend wordt gekenmerkt door bijzondere elementen en kleuren. Praktisch kunststof, granito en gekleurd glas zijn materialen die perfect passen binnen Bright & Breezy.  

 

 

 

Trend 3: Traditional Sentiment 

 

 

 

We zijn op zoek naar veiligheid en tradities, niet iedereen zit te wachten op verandering. Binnen deze trend zien we dan ook rijke kleuren, klassieke beplanting, nostalgisch met een moderne twist. We mixen nieuw met oud. We houden ons aan strakke lijnen en hebben controle. 

 

Welke beplanting hoort hierbij? 

 

 

Bloeiende planten die jaren meegaan en eigenlijk altijd goed zijn passen perfect binnen dit thema. Net als een plantenverzameling binnen één soort. Denk aan de hortensia, die komt in verschillende gedaantes. Van deze oersterke plant kun je (bijna) altijd op aan. 

Groenblijvende heesters doen het goed binnen een traditionele buitenruimte. De buxus, conifeer en de Glansmispel zijn bepalend voor het totaalbeeld en sieren de tuin jaar na jaar.  

De roos mogen we zeker niet vergeten. De bloemen zijn prachtig en verspreiden ook nog eens een heerlijke geur. We kiezen voor verschillende varianten. De stamroos voor in een pot, je kunt er meerdere van neerzetten, en de pioenroos voor in de volle grond.  

Als aangename afwisseling laten we de klimplant langs een kale muur, tegen een schutting of pergola lopen. Klimmers zijn ook uitermate geschikt voor als je wat meer (natuurlijke) privacy wilt creëren. Denk aan de Clematis, passiebloem of de heerlijk geurende Toscaanse jasmijn.  

Tuinaccessoires 

 

De kleuren die terugkomen binnen deze trend zijn zachte pasteltinten zoals oudroze en crème. Daar tegenover staan rijke kleuren, zoals donkerrood en olijfgroen. Een verrassende combinatie van nieuw en oud. Qua materialen gebruiken we keramiek, natuursteen en donkere houtsoorten.  

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.