De tuin trends van 2020

Gepubliceerd op 29 januari 2020 om 00:00

Tuintrend 1: De klimaatbestendige tuin

We weten het allemaal: het klimaat verandert. De laatste jaren worden weerrecords bij bosjes gebroken. Lange, droge periodes. Hevige regenbuien. Warme winters. Samengevat: meer extremen. En het ziet er niet naar uit dat dit de komende jaren minder zal worden. Daar speelt de eerste tuintrend van 2020 op in.

Het is namelijk logisch dat deze ontwikkeling consequenties heeft voor de tuin. Terwijl wij beschut in ons huis zitten, wordt de tuin blootgesteld aan de weersomstandigheden.

Je kunt ervoor kiezen om te gaan dweilen met de kraan open. Eens in de paar jaar je tuin ophogen en om de zoveel tijd de verschroeide planten vervangen, bijvoorbeeld. Maar wil je een toekomstbestendige tuin, dan doe je dat natuurlijk niet. Je kiest er dan voor om je tuin aan te passen op het veranderende klimaat. Hieronder een aantal tips om de schade te beperken en de kansen die deze ontwikkeling biedt te benutten.

1. Goede waterafvoer

Onmisbaar in de tuin van de toekomst. Hevige regenbuien vragen om slimme oplossingen voor het water. In je eigen tuin kun je water slim afvoeren zodat dit geen overlast veroorzaakt in de wijk. Nog innovatiever is om dit water op te vangen, zodat je het in een droge periode weer kunt gebruiken.

Je terrassen leg je onder afschot, dus met een lichte daling richting het gazon of de borders. Hierdoor ontstaat er geen plasvorming op het terras, waar het water moeilijk weg kan. Neemt de grond in je tuin moeilijk water op, dan kun je met afvoerputjes of goten, watervatten en infiltratiekratten een systeem aanleggen om dit te reguleren. Maar hier zijn ook meer natuurlijke oplossingen voor. Denk aan een grindkoffer of infiltratievlak. Dit zorgt ervoor dat het water rustig kan wegzakken.

Op bestrating kan het water vaak moeilijk weg, waardoor het in jouw tuin, maar ook in de buurt zorgt voor wateroverlast. In borders, op het gazon, maar ook op halfverharding (grind, houtsnippers of perzikstenen) gebeurt dit veel minder snel. Leg daarom niet je hele tuin vol met bestrating.

 

2. Bewateringssysteem

In tijden van droogte is een goed bewateringssysteem ontzettend handig. Je hoeft dan bijvoorbeeld niet elke avond te sproeien. De meest besparende en slimme oplossing om dit te doen, is door het regenwater op te vangen in een regenton, zodat je dit tijdens droogte kunt gebruiken. Ook een waterslang met kleine gaatjes is handig. Zo voorkom je namelijk dat een groot deel van het water verdampt voordat het de grond raakt (wat bij sproeien op een warme dag wel het geval is).

 

3. Schaduw

Creëer schaduw door het planten van bomen. Op warme dagen geniet je heerlijk van de schaduw. Maar op regenachtige dagen nemen de bomen veel water op, waardoor je minder snel last hebt van wateroverlast.

 

4. Diepwortelende, waterbestendige en droogtebestendige beplanting

Niet alle beplanting is even goed bestand tegen extreme droogte of regen. Onderzoek daarom wat de natte en droge, zonrijke en schaduwrijke plekken in je tuin zijn. Je kunt ook nog een bodemonderzoekje uitvoeren en waar nodig de zuurtegraad verlagen. Vervolgens deel je de beplanting strategisch in. Een plant die wel tegen natte voeten kan, kan beter in een border staan waarin regenwater wordt afgevoerd, bijvoorbeeld.

 

5. Licht gekleurde tegels met een dichte, gladde bovenlaag

Als de zon lange tijd op tegels staat, kunnen deze gloeiend heet worden. Dan hoef je de barbecue niet meer aan te steken. Dit is natuurlijk vervelend wanneer jij, je kinderen of huisdieren hier overheen moeten lopen. Licht gekleurde tegels worden minder snel warm dan bijvoorbeeld antraciet tegels.

Let bij tegels ook op de bovenlaag. Tegels met een keramische of coatinglaag nemen veel minder vocht op. Hierdoor krijg groene aanslag nauwelijks kans om zich te vestigen. Als dat wel gebeurt, kun

 

Tuintrend 2: De onderhoudsvriendelijke tuin

De vorige tuintrend speelde in op een weergerelateerde ontwikkeling. Deze tuintrend van 2020 gaat samen met een ontwikkeling in onze levens: een continu gebrek aan tijd. Misschien heb je hier geen last van. Houden zo! Maar uit onderzoek van het SCP blijkt dat het overgrote deel van de Nederlanders zich druk voelt.

Dit heeft ook invloed op de tuin. Een onderhoudsintensieve tuin zorgt dat je nog meer te doen hebt. In de tuin aan het werk zijn kan ontspannend werken. Maar vaak zijn er ook genoeg andere dingen om te doen.

Wil je een onderhoudsvriendelijke tuin die je de komende jaren veel werk gaat besparen? Houd in je tuinplannen dan rekening met de volgende factoren:

 

P.S. Een onderhoudsvrije tuin bestaat niet, maar met deze tips kom je zo dicht mogelijk in de buurt

1. Bodembedekkers

Waar planten staan, groeit geen onkruid. Zo simpel is het. Bodembedekkers zijn ideaal om onkruid te voorkomen. Ook grind is hiervoor een goede opties. Dit hoef je alleen af en toe te harken.

 

2. Beplanting die minder werk vraagt

Nog zo’n inkopper. Kies voor beplanting die je niet veel hoeft te snoeien. Als voorbeeld: een liguster snoei je twee keer per jaar en een taxus maar één keer. Kies je voor groenblijvende planten, bomen of heesters, dan heb je geen last van bladval in het najaar. Scheelt ook weer werk.

 

3. Duurzame materialen

Duurzame materialen hoef je minder vaak te vervangen. Het nadeel is dat ze vaak duurder zijn dan de minder duurzame optie. Toch is het zeker het overwegen waard, want op termijn vallen ze vaak goedkoper uit. Neem als voorbeeld houtsnippers en perzikstenen. Houtsnippers zijn veel goedkoper, maar verteren binnen een aantal jaar. Perzikstenen zijn een grotere investering, maar zijn ontzettend duurzaam. Ze blijven in dezelfde staat.

 

4. Gladde bestrating

Deze tip kwam in de vorige tuintrend ook al langs. Moet je nagaan hoe belangrijk ‘ie is ;). Op bestrating met een gladde bovenlaag krijgen algen en groene aanslag bijna geen kans om zich te vestigen. Ook zijn gladde tegels veel makkelijker schoon te houden. Je veegt het vuil er zo af.

 

5. Automatiseren

Automatisering gebeurt in elke sector, dus ook in de tuinsector. Een goed voorbeeld hiervan is de robotmaaier. Deze jongen weet wel raad met je gazon. Dankzij slimme sensors gaat hij om alle obstakels heen. Ook is hij slim genoeg dat hij niet gelijk alle grasvelden van de hele straat maait. Ook zijn er tegenwoordig veel handige tuinapps die je helpen met je tuinonderhoud.

Tuintrend 3: De ontstress-tuin

Deze tuintrend van 2020 hangt redelijk samen met de vorige tuintrend. In november 2019 kwam TNO met een onderzoek waaruit blijkt dat in Nederland 1,3 miljoen mensen last hebben van burn-outverschijnselen. Het aantal mensen dat veel stress op hun werk ervaart ligt nog veel hoger.

Wanneer je voor een lange periode onder stress staat, zal dit vervelende gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat je kunt ontspannen. Je tuin kan daarin een grote rol spelen. Ideaal, want die is altijd in de buurt als je thuis bent.

Bij een ontstress-tuin zullen er bij de meeste mensen wel een aantal gedachten door het hoofd gaan: sauna, jacuzzi, wellness. Ja, dat klopt. Maar dit is natuurlijk niet voor iedere tuin en iedere portemonnee haalbaar. Daarom behandelen we ook een aantal andere manieren om te ontstressen in je tuin.

1. Wellness

Een heerlijke manier om te ontstressen in je eigen tuin is natuurlijk wellness. Als je een beetje ruimte hebt, kun je al snel een jacuzzi of sauna neerzetten. Dit is soms haalbaarder dan je denkt, want er zijn bijvoorbeeld ook opblaasbare jacuzzi’s en bubbelbaden. En kijk eens op Marktplaats of je een goede deal tegenkomt. Uiteraard kun je hier ook heel groot in denken en enorme units plaatsen.

 

2. Geniet van groen

Groen in je tuin werkt rustgevend en vermindert stress. Geniet van de zon op je gezicht en neem rustig de tijd om buiten te zitten. Maak een lekker zitplekje tussen het groen waar je je even terug kunt trekken. Werk aan geluid en geur in je tuin. Denk aan het rustgevende geluid van de wind tussen siergrassen door, zacht kabbelend water of het getjilp van vrolijke vogels. Snuif de geur op van sering, lavendel, Mexicaanse oranjebloesem of rozen.

 

3. Kleuren en materialen

Ook in je kleur- en materiaalkeuzes kun je kiezen voor ontstressen. Rustige kleuren, zoals groen, wit, grijstinten en beige maken je rustig. Zorg voor eenheid in je materialen, dus niet een bij elkaar geraapt zootje aan afleiding. Gebruik zachte materialen, zoals glad hout en gladde tegels en pas vooral natuurlijke materialen toe.

 

4. Beweging

Wist je dat rustig bewegen helpt om je stress te verminderen? Ook dat kan je in je tuin toepassen. Zelfs wanneer je niet veel ruimte hebt. Leg een matje op de grond en je kunt rek- en strekoefeningen doen. Heb je een overkapping of een schuur? Daarin kan prima een hometrainer of roeiapparaat staan. En voor degenen met een grote tuin: wat dacht je van een zwembad om baantjes in te trekken? Denk in kleine oplossingen. Die kunnen een groter verschil maken dan je denkt.

 

Tuintrend 4: De vierseizoenen-tuin

Deze tuintrend van 2020 speelt in op twee behoeften: buiten zijn en de ruimte hebben. In eerste instantie zou je zeggen dat een tuin vooral niet in elk seizoen geschikt is om buiten te zijn. Maar met een aantal aanpassingen wordt dat totaal anders. Ineens heb je er een extra woonkamer bij. Lees hieronder hoe je dit kunt aanpakken

1. Buitenkeuken

Bijna iedereen heeft wel eens gebruik gemaakt van de meest populaire buitenkeuken: de barbecue. Maar elke dag barbecueën is natuurlijk niet te doen. Gelukkig zijn er nog veel meer mogelijkheden. Denk aan een pizzaoven, een smoker, wok, maar natuurlijk ook een kookplaat. Maar het hoeft niet zo groot. Koken in eigen tuin met kampeerkookspullen kan natuurlijk ook.

 

2. Overkapping

Met een overkapping zit je in ieder geval het hele jaar droog. Regenbui? Geen probleem. Frisse dag? Terrasverwarmer.

 

3. Charmes van het seizoen omarmen

Elk seizoen heeft zijn eigen charmes. Die zijn voor ons niet te veranderen, dus we kunnen er maar beter van genieten. En er zelfs van profiteren. Het blad dat in het najaar valt, veeg je in de border om planten en diertjes de winter door te helpen. In de winter organiseer je het tofste feest van de buurt: de winter barbecue. Overgekomen vanuit Amerika (waar anders). Glühwein of warme chocolademelk, sfeerverlichting, een vuurkorf, flinke bak snert op schoot en een gevulde barbecue.

 

4. Beplanting

Door goede keuzes te maken in je borders, zorg je ervoor dat je tuin het hele jaar groen is en in bloei staat. Er zijn namelijk veel wintergroene en zelfs winterbloeiende planten. Wintergroen: skimmia, rotsheide, buxus. Winterbloeiers: winterjasmijn, toverhazelaar, bergthee en mahonia.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.